Около 1,2 млн. са пенсионерите, чиито размер на пенсиите е под актуалния размер на линията на бедност – 321 лв. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарен контрол днес.

Той обясни, че това, което прави правителството, е чрез т.нар. еднократни допълнителни суми да подпомага именно тези пенсионери, а това става два пъти в годината.

Близо 5000 души се оказаха без увеличение на пенсията от юли тази година От социалното министерство и от НОИ обясниха ситуацията с постановление на Министерският съвет от 2006 г.

„Бюджетът на държавата за обществено осигуряване е с голям дефицит и мерките, които бяха предприети, целят да се постигне оптимален баланс между адекватност на пенсионните плащания и финансова стабилност на системата“, каза още министър Петков.

Ще има ли пари за пенсии за работещите, които днес са на 30 години? Икономическият експерт Мика Зайкова и Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика, коментираха темата в „Тази сутрин” по bTV

Той отбеляза, че през юли 2018 г. отново ще бъдат преизчислени пенсиите за трудова дейност с по-високата тежест на една година осигурителен стаж. За 2018 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,169 на сто, като процентът на нарастване в сравнение с този през 2017 г. е 3,8 на сто, посочи министърът.