Песни , танци, музика, радост и детска игра ще огласят парк „Св. Троица” през целия ден. Празнува се празникът на „Европа”, но с българското мото „В добра глава, сто ръце”.  За да обедини мъдростта на предците ни с нашето време. За да ни подскаже, че и ние сме част от общата европейска мъдрост, че без българския културен влог и  българското културно историческо наследство Европа няма да е толкова „добра”, че нашето присъствие в нея я прави по-мъдра, с повече възможности, с повече наследство, но и с по-голямо бъдеще.

Събитието се провежда днес, на 9 май, в парк „Св. Троица“, район Илинден. Програмата започва в 14.00 часа с Пленер „Български светци и празници”. – 15 ч.  В него ще се включат млади художници от няколко ателиета в района. Ще  рисуват талантите от  Детско юношеска работилница за изкуство /ДЮРИ/ „Мъдростта на народа”, която е нова форма за извънкласни занимания и обучение в изкуство на полето на културно историческото ни наследство.

Ще има и изложба на открито „В добра глава, сто ръце”. Ще се покажат най-добрите творби на участниците в ДЮРИ, илюстриращи популярни и обичани български празници, показващи, както високо художествено ниво и техника на рисуване, така и  тяхното съпричастие, разбиране, съвременно усещане за мъдростта на предците ни.

Празничният концерт-спектакълна откритата сцена в парка ще започне от 15.00 часа и ще продължи до 18.00ч. В  него ще вземат участие състави и изпълнители от училища, читалища и школи в района