Здравният министър Петър Москов няма да се откаже от планираната за здравна реформа заради протестите на лекарите, които започнаха от вчера. Това стана ясно от интервю на здравния министър за предаването „Тази сутрин”.

Москов отново представи цифри за увеличени средства и брой направления за пациентите. Това ще се случи с подписване на анекс към Националния рамков договор за 2015 г. Този анекс ще бъде приет днес от Надзорния съвет на националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и ще бъде наложен служебно, след като Българският лекарски съюз (БЛС) отаказа в последния момент да подпише рамковия договор за 2016 г.

Колко пари и направления ще има в повече

„С анекса към рамковия договор за 2015 г. ще бъдат отпуснати 236 хил. направления повече за прегледи на деца, които ще бъдат финансирани с допълнителни близо 4.3 млн. лв. Още 5 млн. лв. ще бъдат отпуснати като компенсация за изоставането от миналата година, което прави общо 9 млн. лв. допълнително”, обяви Петър Москов.

По негови изчисления това увеличение ще донесе допълнително по 1000 лв. средно годишно на общопрактикуващ лекар.

За пациентите над 18-годишна възраст направленията за първичен преглед са увеличени с 450 хил., а за вторичен – със 183 хил. Москов уточни, че тези изчисления са на база реално изработените за миналата година прегледи. За първичен преглед увеличението е по-голямо, защото идеята е да не се стига до вторичен, допълни министърът.

По думите му общо 36 млн. лв. ще има повече за доболничната помощ на годишна база – това е за общопрактикуващите лекари, които първи излязоха на протест.

12 млн. лв. повече се отпускат за лъчелечение, 3 млн. лв. за неонатология – за новородените, общо 74.5 млн. лв. повече има за българския пациент, обобщи Москов.

Защо продължава протестът на лекарите

Общопрактикуващите лекари продължават да протестират. Вчера ефективните протести започнаха в пет области - Кюстендил, Велико Търново, Разград, Сливен и Ямбол, днес се присъединяват още пет - Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч.

Личните лекари в Перник също се включват в протеста. Те попитаха министър Москов къде са тези допълнителни 9 млн. лв. за доболничната помощ за деца, след като в бюджета на касата са предвидени 2 млн. лв. той отговори, че те са от резерва на НЗОК.

Лекарите отново поставиха въпроса за липса на диалог, на които министърът отговори, че от декември до момента той лично е разговарял с БЛС 15 пъти, а срещите с експерти от Министерството на здравеопазването били ежедневни.

Медиците обявиха още, че техният протест не е за пари този път, а за липса на правила, които ще им позволят да работят повече с пациентите, а не да са администратори. Те са против въвеждането на пръстов отпечатък преди преглед на пациент.

На тези упреци Петър Москов отговори с тезата, че в момента има хаос в системата на здравеопазването, заради което пациентите масово са недоволни. По думите му правилата, по които ще работи НЗОК в бъдеще са ясно разписани.

Относно въвеждането на пръстов отпечатък той припомни, че това ще стане от средата на тази година първо за болниците, а после поетапно – за аптеките и за общопрактикуващите лекари. На лекарите трябва да се плаща на база извършена дейност – трябва да има яснота и гаранция за присъствието на пациента във вашия кабинет, обърна се министърът към личните лекари.

Петър Москов направи сравнение с гласуването на депутатите в парламента, за които беше въведен пръстов отпечатък, за да не гласуват с чужди карти.

Москов смята за грешно решението на ДСБ да излезе в опозиция

Министърът на здравеопазването не е притеснен от факта, че Конституционния съд (КС) върна разделянето на пакетите за здравни услуги на основен и допълнителен. По думите му КС не оспорва принципа, а липсата на разписани критерии. Москов обяви, че критериите в момента се пишат и скоро ще са факт.

Относно критиките на ДПС и в частност на Хасан Адемов от ДПС той коментира, че критиците на реформата са тези, които са довели системата до сегашното й положение, в което пациентите са масово недоволни от обслужването.

На въпроса дали би си подал оставката Петър Москов отговори: „За мен не е проблем да си подам оставката, всичко ще си подам”.

Той определя като грешка решението на ДСБ да излезе в опозиция. Когато искаш промяна, трябва да си близо до лостовете на управление, уточни Москов.