„Прегърнах каузата на „Заедно в час“, защото вярвам, че всяко едно дете има право на достъп до качествено образование.“ – каза в интервю за bTV Radio Петя Желева, която сега преподава втора година немски език в СОУ „Нешо Бончев“, Пазарджик. Събеседничката в рубриката ни „Будителите днес“, която реализираме съвместно с фондация „Заедно в час“, разказа, че преди това е работела различни неща, но никога не е намирала голям смисъл.Каузата на Заедно в час е кауза, към която всички можем да се присъединим –равния достъп до качествено образование. „Реализирам каузата, в която толкова силно вярвам, като всеки ден съм в училище, като пряко участвам в образорвателната система, като всеки ден преподавам, срещам се с деца, с колеги, опитвам нови неща в класната стая…“ – изрежда Петя Желева.

Млади хора, които желаят да дадат знания и мечти на децата влизат в училище за две години и променят живота на всяко едно дете, до което се докоснат. Петя Желева разказва как децата се променят пред очите й: „Всеки ден виждам какво научават. Знам, че това зависи от мен. Виждам как те научават неща от това, което аз им давам. Виждам смисъл в това, което правя всеки ден.“

Преподавателите от „Заедно в час“ вярват, че всяко дете може да постигне всичко, което пожелае, с правилната подкрепа от своите учители и с вяра, вдъхната от тях. „В класната стая с децата се чувствам добре, надявам се така да се чувстват и учениците. Опитвам се винаги да проявявам разбиране към тях, да запазваме добри отношения и да имам високи очаквания към тях.“ – разказва Петя Желева. Тя мечтае един ден, когато завършат училище, учениците й да бъдат добри хора, които поемат отговорност за своите постъпки, които във всеки един момент знаят, че всичко зависи от тях и не търсят вината във външни фактори.

Крайният срок за кандидатстване за присъединяване към екипа на „Заедно в час“ е 10 април, като това се прави онлайн на Zaednovchas.bg. „На всеки, който в момента се чуди дали да кандидатства за „Заедно в час“ бих казала, че това е много добър опит, една възможност да видят отблизо какво се случва в образователната система, да въздействат пряко и да се предизвикат.“ – насърчава бъдещите участници Петя Желева.

За да се кандидатствате към „Заедно в час“, не е нужно да имате педагогическо образование, тъй като нужната подготовка ще получите като част от обучителния процес.