Пикът на грипната вълна настъпва - днес трябва да стане ясно дали ще бъде обявена епидемия в още 5 области в страната.

В Стара Загора вече обявиха грипна епидемия. Д-р Перчемлиева от районната здравна инспекция посочи, че през изминалата седмица има рязко увеличение на броя на заболелите.

От днес спират плановите операции.

Остава тенденцията те да са предимно във възрастовите групи 0-4 и 15-29, като има и увеличение при пациентите над 65-годишна възраст. Изолирани са грипните щамове „Калифорния” и „Виктория”.

Грипът протича много бързо и се стига до усложнения. Инфекционистът от УМБАЛ-Стара Загора д-р Димитров посочи едно от тях – мозъчен отток. Симптомите му са дразнене от светлина и шум. При подобно състояние се налага хоспитализация. В болница попадат и тези с тежка интоксикация, упорита кашлица и главоболие.

В болницата работи и специализиран противогрипен кабинет. „Желателно е да идват такива, които са с усложнения, да са минали филтъра от общопрактикуващите лекари. Няма да върнем и хора, които се насочват за собствено успокоение”, каза медикът.

Все още не е ясно дали ще има грипна ваканция за учениците.

Най-много болни извън Старозагорско в момента има в областите Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол.

Според епидемичните данни в момента у нас най-разпространен e познатият ни от няколко години грипен вирус, който предизвика пандемия през 2009-а година, а именно - така нареченият свински грип.

Особеното в актуалния вирус е, че засяга най-често активните млади хора на възраст 15 - 30 години. В 70-80% от случаите усложненията са свързани с бързо развитие на тежка вирусна пневмония с евентуално достигане до дихателна недостатъчност.

Най-важният съвет на лекарите е да не се предприема самолекуване.

Вчера стана ясно, че дете е починало именно от грип в МБАЛ-Добрич. Директорът на детското отделение д-р Йовчо Йовев обясни пред bTV, че става въпрос за пациент с много тежка церебрална парализа, който не е имал практически никаква имунна защита.

"Родителите не бива да изпадат в паника – едно дете с нормално здраве не е заплашено от смърт, заплашено е от дълго боледуване", подчерта той.