Плевенската панорама ще работи със свободен вход на 3 март. „За първи път се предлага и виртуална разходка в залите й“, заяви в ефира на bTV Radio Мария Монова - зам.директор на архитектурно-художествения комплекс "Панорама Плевенска епопея 1877" към Регионалния военноисторически музей /РВИМ/ в Плевен. На националния празник със свободен вход ще бъдат всички обекти в системата на музея. Сред тях е един от символите на града - храмът-мавзолей "Св. Георги Победоносец". Изложбата "Уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение" с експонати от фонда на РВИМ ще бъде показана в къщата-музей "Цар Освободител Александър Втори". „Между 3 и 18 март изложба с кремъчни капсулни пистолети, използвани от поколения българи, аксесоари, огниво и др., както и лични вещи на четници от четата на Филип Тотю. Входът ще бъде свободен“, пояснява Мария Монова.

Плевенската панорама ще приема посетители от 9.00 до 17.00 ч. при спазване на противоепидемични мерки. Движението в залите ще бъде еднопосочно, като посетителите трябва да носят маски. На всеки 2 часа се преустановява влизането в експозиционните пространства за дезинфекция. „Всички трябва да се пазим взаимно. Тези, които не успеят да посетят Плевенската панорама на 3 март, всеки последен вторник всички експозиции са с вход свободен“, посочи още Монова. Гостите на комплекса ще имат възможност да разгледат във фоайето най-добрите рисунки от националния конкурс "Освобождението". Малките художници, които са победители в арт надпреварата, бяха наградени на 2 март.
По повод Националния празник на България,  Община Плевен и "Панорама Плевенска епопея 1877" организират виртуални екскурзии в   архитектурно-художествения комплекс към Регионалния военноисторически музей. След като деца от българското неделно училище "Българче" в Неапол – Италия разгледаха Плевенската панорама на 28 февруари, още български общности зад граница ще имат възможността да го направят. На 6 март в 14.00 ч. българите в Дъблин - Ирландия ще празнуват Освобождението на България също с онлайн посещение на културната институция. На 13 март в 11.00 ч. учениците от българското неделно училище в Барселона – Испания ще имат празничен урок по родолюбие с виртуална беседа в исторически монумент в Плевен. На 14 март в 11.00 ч. възпитаниците от българското неделно училище в Тарагона - Испания, в часа по българска история ще се запознаят онлайн със събитията от Плевенската епопея 1877 година.

Плевенската панорама се посещава ежегодно от около 90-120 хиляди туристи на място от около 40 държави, а на 3 март - от 3000 до 5000 гости., но след появата на коронавируса директните посещения са намалели значително. Посетителите за миналата година са били около 60 000. Комплексът възстанови работата си на 4 януари при спазване на противоепидемичните мерки, разписани от здравните власти, като се допускат малки групи на интервал от 15 минути.

Какъв е уникалният исторически подвиг, свързан с Освобождението на България, разкрива "Панорама Плевенска епопея 1877"?  Чуйте повече в интервюто на Георги Митов, разположено в звуковия файл, със зам.директора на архитектурно-художествения комплекс Мария Монова, която отговаря за „Връзки с обществеността, образователни програми, музеен маркетинг и реклама“: