Удължава се епидемичната обстановка у нас с два месеца, считано от 1 декември до 31 януари. На базата на това решение се въвеждат временни противоепидемични мерки, считано от 27 ноември, петък, до 21 декември.

Здравният министър Костадин Ангелов уточни, че те влизат в сила в петък вечерта - тоест учениците ще бъдат на училище, а моловете ще работят през деня.

- Преустановяват се всички учебни занятия във всички образователни институции. В това число влизат всички ученици от 1. до 12. клас.

- Преустановяват се всички извънкласни дейности и занимания - дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

- Преустановява се обучението във всички висши училища.

- Преустановява се обучението в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи.

- Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове и клубове, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Преустановява се провеждането на всички групови културни и развлекателни мероприятия. Изключение се допуска по отношение на театрите при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция най-малко от метър и половина и задължително носене на предпазни маски.

- Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 души.

- Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед.

- Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика.

- Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.

- Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

- Преустановяват се посещенията на търговските центрове и търговските центрове тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, оптики, дрогерии, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях. 

- Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания, екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

Какво остава отворено?

- Магазините, които са малки и са в кварталите, продължават да работят.

- Всички институции от религиозен характер на територията на страната ще бъдат отворени.

- Парковете и градинките също ще останат отворени.

Няма да има и вечерен час в нито една сфера, поясни здравният министър. Той допълни, че всичко, което не е споменато в тази заповед, е разрешено.

„Всички мерки, които взимаме в момент, целят да намалят темпа на разпространение на заразата. Наясно сме, че те не могат да спрат разпространението му, а просто ще дадат глътка въздух на здравната система, за да може тя да работи по-ефективно“, каза Ангелов.

Според изчисленията мерките ще дадат резултат около 15-16 декември.

„Не сме казали, че всички мерки ще отпаднат автоматично на 21 декември, а че ще започнем да разхлабваме мерките тогава. Основната ни идея е хората да прекарат спокойно предстоящите празници“, уточни здравният министър.