Столичната община планира да увеличи данъка на голяма част от автомобилите, както и този върху сделките с МПС или имоти. Това стана ясно от пресконференция на кмета Йорданка Фандъкова и заместника ѝ Дончо Барбалов.

Темата „Данъци” почти отсъстваше от кампанията на настоящия кмет, но скоро след местния вот финансовият министър Владислав Горанов коментира, че „местните данъци са изключително ниски”. Скоро след тези думи редица общини обявиха вдигане на налозите.

В София Фандъкова обясни решението за вдигане на данъка с желанието на местната власт да подобри качеството на въздуха. В резултат колите с евростандарт 0, 1, 2, 3 и 4 ще са с максималния коефициент за екология.

За колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите в нашия град увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв.

От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн.лв. през 2020 г. Кметът Фандъкова ще предложи тези средства да бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите.

Други 20 млн. лв. за ремонти в кварталите трябва да дойдат от скок на данъка за възмездно придобиване на имущество. Според нея е справедливо тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите. Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента да бъде повишен на 3 процента.

Кметът съобщи, че в София годишно се правят около 115 000 сделки с имоти и автомобили като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък.

Фандъкова ще предложи половината от събраните средства да бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари. Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти.