Легендарният музикант и основател на група Тангра Константин Марков е починал от усложнения при коронавирус. Той беше на 71 години.

Косьо Марков е роден на 3 октомври 1949 г. в София. Към края на 60-те години става част от Бъндараците, където свири на бас китара.

През 1976 г. той основава легендарната група Тангра, като първият й състав вече е свирел заедно, но предимно песни на „Дийп Пърпъл“.

Първият голям хит на групата е „Ако имаш време“, като с тази песен печелят „Младежкия конкурс за забавна песен“ през 1978 г.

На следващата година те отново взимат наградата, но този път с песента „очакване и вокалист Вили Кавалджиев.

През 1982 г. Тангра издава дебютния си албум, озаглавен „Нашият град“. По това време групата няма кийбордист и Марков записва всички клавишни партии. Скоро след това първата формация на Тангра се разпада.

По-късно през 1984 г. Косьо Марков и Дани Ганчев възстановяват групата, като стилът е променен на ню уейв. Тангра е първата група в България, която свири в този жанр.

През 1985 г. печелят младежкия конкурс с песента „оловният войник“ по музика на Косьо Марков и стихове на Александър Петров. Издават и втория си албум, който съдържа хитовете „Жулиета“, „Бъди какъвто си“, „Делник“ и „До последен дъх“.

През 1986 г. групата емигрира и свири в скандинавските страни, като по-късно през 1990 г. Марков се връща обратно в страната ни и Тангра се разпада.

Музиката на Тангра е оформила едно цяло поколение рок бунтари в страната ни, като и до ден днешен продължава да се слуша и от всички възрасти.

Екипът на bTV Radio поднася съболезнования на семейството му и неговите близки.