Прочутият астрофизик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж, съобщи Би Би Си.

"Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа и наследство ще живеят още много години", написаха децата му Люси, Робърт и Тим.

"Неговият кураж и постоянство, с неговия блясък и хумор, вдъхновяваха хората по цял свят", се казва още в съобщението, цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Стивън Хокинг
Снимка: EPA

Стивън Хокинг, роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд, заболява от амиотрофична латерална склероза на 21 години, а по-късно губи способността да говори в резултат на трахеостомия.

Стивън Хокинг отново предупреди човечеството за заплахата от развитието на изкуствения интелектИзкуственият интелект може да се превърне в нова форма на живот, която ще превъзхожда човека, каза професорът.

Тежкото заболяване обаче не му попречи да стане един от най-известните съвременни физици теоретици.

Стивън Хокинг
Снимка: EPA

Основна област на научните му изследвания бяха космологията и квантовата гравитация, много време той посвети на изучаването на черните дупки.

Стивън Хокинг и Илейн Мейсън
Снимка: Reuters

Хокинг е автор на множество научно-популярни книги, сред които "Кратка история на времето", станала международен бестселър и направила го един от най-известните учени след Алберт Айнщайн, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Стивън Хокинг и дъщеря му Люси
Снимка: EPA

Животът и постиженията му са пресъздадени във филма "Теория на всичко" от 2014 г. с Еди Редмейн в главната роля.

Стивън Хокинг и Еди Редмейн