В Световния ден за опазване на околната среда, правим равносметка на кампанията на bTV "Да изчистим България заедно".

Според нашите основни партньори от Министерството на околната среда и водите са събрани почти 5 хиляди тона отпадъци. Заедно почистихме 1379 нерегламентирани сметища и замърсени зони. Най-много те бяха в Софийска област - 135, в Търговище - 109 и Русе - 92.

Общо почистените площи са над 1200 декара, по данни от картата на сайта daizchistim.bg Голяма част от събраните отпадъци ще бъдат рециклирани.

"Да изчистим България заедно" се случва и с помощта на децата. Кога ще започнем да спазваме правилата и у дома?

Доброволците в цялата страна откриха по време на почистването неочаквани находки.

В страната

С една разходка сред природата  можем да си обзаведем къща или вила. Асфалт, плочки, мокет, шкафчета, дори и закачалки за гардероб бяха открити захвърлени в защитения от „Натура 2000” природен парк над курорта Златни пясъци.

„Това, което най-много ни възмути, беше един стар куфар, стари кинескопи и дребни отпадъци - резервни части на автомобили”, разказа една от участничките в чистенето.

Модно ревю пък можеше да се проведе покрай реката на река  Луковица - чистещите от общината във Велинград се натъкнаха на модна колекция... и на гигантски размер сутиен.

Доброволците в парка „Света гора" край Търново бяха изумени от количеството стъкла - бутилки с форма от далечното минало.

В Столичния Ловен парк пък изплува цял матрак, захвърлен между дърветата.