Инициативата Movember стартира през 1999, когато група активисти в Австралия решили да обвържат даряването за благородни каузи през месец ноември с пускането на мустаци. На английски думата Movember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Mo“ и месец ноември (November).

Основната цел на инициативата е да привлече вниманието към проблемите на мъжкото здраве и по-конкретно рака на простатата, рака на тестисите и депресията при мъжете. Затовa през месец ноември всеки мъж, който е съпричастен на идеята, не се бръсне и оформя свой мустак в подкрепа на Мовембър.

Ракът на простатата е често срещано онкологично заболяване, което застрашава все повече мъже над 50-годишна възраст. Статистиката показва, че в последните години случаите с диагноза рак на простатата нарастват лавинообразно. Редом с това нараства и броя на депресивните състояние при мъжете, които рядко са във фокуса на обществения интерес.

Тази година bTV Radio и Фондация Мовембър България обединяват сили в подкрепа на инициативата Мовембър. Слушайте в ефира на нашето радио интервюта, любопитни новини и информация относно Мовембър, мъжкото здраве и как можем да се погрижим  за себе си и нашите близки.

В края на кампанията – на 25-ти ноември в Южния и Западен парк ще отбележим края на Мовембър 2017-та с традиционния маратон, организиран от нашите партньори 5KMRUN. Не пропускайте да се включите в тичането и да подкрепите инициативата Мовембър България.