Удоволствие за тялото, радост за душата в пет планини – Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка: Ива Петрони и Димитър Алексов описват с думи и снимки българската част от европейския планински туристически маршрут Е-4. Книгата им „През пет планини“ (издателство „Сиела“) е специално предназначена за заетите хора, защото…


„Е-4 е трансевропейски маршрут, който започва от Пиринеите в Испания, преминава през Алпите, България, Гърция и приключва в Кипър. Идеята на Ива бе да опишем българската част от него като за заети хора, хора като нас, които нямат възможност да отделят две седмици и да минат целия маршрут наведнъж.“ – разказа Димитър Алексов. Наш колега – финансист от bTV – той е изминавал за удоволствие части от машрута, а работата по книгата му дава възможност да го премине целия.

Неговата пълна с технически принадлежности раница Ива не може да я вдигне, споделя тя с възхищение към издръжливостта му и към фотографските му умения: „Седяхме на парапета пред НДК – тогава работехме близко един до друг, клатехме си краката и му споделих: „Митко, не искаш ли да изминеш българската част на Е-4?“ Тя е 260 км. И понеже и двамата имаме деца и работим, е абсурдно да я вземем за 14 дни, за колкото я минават „полубоговете“ и профитата. Затова го направихме на части – през уикенди и малко от лятната отпуска.“

Книгата е изпълнена с величие и красота и те кара да се чувстваш още по-горд с това, което имаме, предизвиква спонтанна радост от всичко, което е на наше разположение. Това е мехлем и за тялото, и за душата.

Ива мечтае за този маршрут, откакто прекарва осем месеца в болница. „Тази книга е към всички хора, които са нормални и са минали през някакви препятствия.“ – казва тя.

Планините винаги са свързани с извисяването на духа и с друг поглед към света. Чрез работата си по тази книга Митко Алексов открива планината Славянка, където досега не е стъпвал: „Особено пролетно време – това е феерия от цветове. Там има цветя, които ги няма по другите планини. Това е уникално място, трябва да се види. Най-подходящо е да отидете през късната пролет – Славянка е на границата с Гърция – там е по-топло, а и се открива гледка към Олимп. Човек изпразва главата си и напълва всичките си сетива.“ Хижите „Извора“ след Хърсово и „Славянка“ след Гоце Делчев са отправни точки към тази планина.

„През пет планини“ съдържа всички практически подробности.

В нея ще намерим пълните детайли за машрути, терени, карти, денивелация, продължителност и трудност на прехода, забележителности по пътя, места за хранене и настаняване…

... А също и всички удобства – като пътища, паркинги, логистични връзки, обществен транспорт и маршрути. И още нещо важно – как да окажем първа помощ в планината.

Тя е богата на описания на върховно красиви места, на предания и легенди, свързани с тях. С информация за намиращи са наблизо обекти те призовава да си дадеш спокойствие, да се огледаш във всички посоки и да си дадеш това, от което имаш нужда. Книгата е пътеводител за всички, които обичат вдъхновенията и така правят просторите си все по-широки.

Като свое неповторимо преживяване от изминаването на Е-4 Ива Петрони откроява срещите с хората: „Запознах се с хижаря на „Попови ливади“ Димитър Пирнарев. Взел е хижата, която бе истинска дупка. В момента там има безжичен интернет, пеперуди по стените, изключително гостоприемство. Той е превърнал тази хижа в дом. Тя се намира на края на Пирин – и след малко ще тръгнеш към Славянка.“ А легендата за Попови ливади нашепва за младия свещеник, който избягал от турците в планината и дълго време се молил на Бог за спасение на праведните. Затова и мястото е наречено така, а намиращият се наблизо храм „Св. св. Петър и Павел“ е наскоро възстановен.

Ива е благодарна на хората, които са осигурили подкрепа: „В планината хората не са по-добри или по-лоши от хората в града, но понеже са в по-различни условия, ги виждах по различен начин. Водачите – Фарата, Момчил Дамянов, Ани Дамянова, хижарите, хората от логистиката – описала съм ги като персонажи. Благодаря на всички тези хора, които бяха с нас!“

Планините събират хората и разкриват невероятни красоти.

„Имах страхотни моменти, докато минавах по маршрута. Единият от тях беше ходенето на Вихрен – Кончето, което трябваше да снимам като част от проекта. Със съпругата ми направихме нощен преход. Приятел ни качи в петък вечер до хижа „Бъндерица“ и от там под звездите достигнахме до заслон „Казана“, където спахме със съпругата ми. Абсолютна тишина, спокойствие и един милиард звезди над нас! На следващия ден качихме Вихрен по Джамджиевия ръб, спахме на заслон „Кончето“. Там направих много хубави снимки, включително нощни, с целия Млечен път над нас. Беше много хубаво преживяване. Отделно от това – споделено със съпругата ми. Страхотно!“ – споделя с радост Митко Алексов.

„Тази книга ме подготви да премина Е-3 Ком – Емине. Ще го мина много по-лесно, защото вече знам как да го направя. Надявам се да тръгна наесен, да продължа през зимата и напролет да приключа на морето.“ – гледа напред Ива Петрони.

За научените уроци Димитър Алексов разказва: „От гледна точка на снимането си дадох сметка, че в книга като тази трябва да има неща, на които иначе не бих обърнал внимание – понякога просто подминавам някоя хижа. За пътеводител обаче е добре да имаме снимка, за да се информират хората. Ето, на Павлев връх има въже – добре е да го снимам. Понякога, тъй като пейзажните фотографи снимат при по-динамични условия, когато вървиш посред бял ден и светлината е силна, е хубаво да снимаш детайли – маркировка, стълб, хижа. Така че работата сега ми даде този страничен поглед как се снима за една такава книга.“

Поетични и практични! Ангажирани и любознателни.

Планините са специално място, посочва в интервю за bTV Radio съпругата на планинския водач Момчил Дамянов – Ани. Тя е придружавала Ива Петрони в отсечки от маршрута Е-4. „Когато си с приятел в планината, тя ти дава сплотеност и съпричастност – да направим заедно това, за което сме на тръгнали, но не на всяка цена, да се възползваме от мига, да го споделим. Тази среда отключва в хората желанието да покажат своята същност, виждаш ги такива, каквито са.“ – казва Ани Дамянова.

Премиерата на „През пет планини“ е на 13 септември (четвъртък) от 18:30 ч. в столичния клуб Gramophone на ул. „Будапеща“ № 6.

Интервюта на Светослав Николов.

Всички снимки: Димитър Алексов