Посолството на Унгария и Унгарският културен институт представят спектакъла на Сегедския модерен балет „Танцова сюита” и "Ритуал".

Съвместна продукция на Сегедския модерен балет и Националния балетен театър на Унгария.

„Танцова сюита” е краткото произведение, подготвено за 60-годишнината от революцията от 1956 година цели да пресъздаде моментите, поривите на борбата за свобода и да отдаде почит на героите.

В прожектираните фотографии оживява радостта от всеобщото въодушевление, жаждата за свобода, заедно със спомена за уличните боеве, тъжните картини на опустошението на заден план. Танцовата сюита на Барток черпи от чистотата, динамиката и дълбочината на унгарската народна музика, и така е адекватна на искрения акт на празничното възпоменание.

В "Ритуал" – истинският, пълен със сурова сила и вяра живот винаги си пробива път. Ако трябва, изтривайки по-изтънчените, „свръхцивилизовани” култури. След това върху техните останки, руини си изгражда нови ритуали. Докато сам не стане подобен на стъпкания от него свят. Кръговратът е неспирен. Винаги идва нова генерация, нова орда. А ритуалите им помагат на членовете на дадената общност да влязат в контакт с представляващия същността на вярата им и предмет на култа им трансцендентен свят. Борбата на човешкото и божественото ни „аз” е безкрайна и неразрешима.

Хореография: Тамаш Юронич, Директор на балета: Андраш Патаки, Художествен ръководител: Тамаш Юронич. Организатори: Посолство на Унгария в София, Унгарски културен институт при Посолството на Унгария в София. 

23 октомври, неделя, 19.00 часа - София – Софийска опера и балет

 

25 октомври, вторник, 19.00 часа - Пловдив – Дом на културата „Борис Христов” 

Програмите са спонсорирани от Инициативен мемориален комитет, създаден по случай 60-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода от 1956 г.

Билети за представленията - в мрежата на Eventim.