„Придвижването с велосипед е източник на добро настроение, полезно е за здравето и е отговорно към природата.“ – така определи основите на велосипедната култура в родината си посланикът на Кралство Дания у нас н. пр. Сьорен Якобсен. Пред bTV Radio той разказа, че още от малки децата се качват на колело, а 9 от 10 души имат поне един велосипед.

Тази година за трети път Посолството на Дания заедно със Столичната община и Центъра за градска мобилност организират велопоход. Той ще стартира в събота, на 21 септември, в 10 ч. от парка в кв. „Младост“ 3 (откъм ул. „Филип Аврамов“), ще е осигурено с кортеж и ще достигне до „Южен парк“ зад музея „Земята и хората“. Пълните подробности можете да откриете тук.

„През годините в Дания става все по-модерно да се кара велосипед. Всеки млад човек има колело и го използва, същото правят и неговите приятели. Да караш колело е полезно за здравето и това е причина и много по-възрастни хора да го правят. Някои карат за забавление, но има мнозина, които ще изминат и по 100 км за уикенд. Общините в Дания са убедени, че колоезденото е наистина много важно. Особено в Копенхаген нещата се развиват в много положителна посока, за да е колоезденето възможно най-лесно.“ – обясни посланикът на Дания у нас и похвали Столичната община за усилията й да развие култура на използване на велосипеди за придвижване.

За да предаде датския опит на семинар в Центъра за градска мобилност Томас Мадсен от Raw Mobility е посъветвал българските експерти постоянно да изграждат велоалеи, които да са естествено свързани с логиката на придвижване в града и да свързват точки, които могат да генерират силен велотрафик. „Когато е налице инфраструктурата, ще се появят и колоездачите и тогава хората ще слязат от колите. В Дания имаме много добре и гъсто изградена велосипедна инфраструктура, като например мостове над натоварени артерии, а също и велосипедни магистрали. Мрежата е така проектирана, че да осигури безопасност и абсолютна достъпност до всяка точка в града.“ – обясни пред bTV Radio за развитието той.

Томас Мадсен е толкова често на колелото си, че когато се качи зад волана, се чувства под стрес. А посланик Якобсен отбелязва, че по обичайния си маршрут към Витоша среща все повече колоездачи.

Интервю на Светослав Николов: