Продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички необходими медикаменти. Броят на оздравелите от COVID-19 се увеличава. По-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен.

Това стана ясно на днешното работно съвещание на премиера Бойко Борисов със здравния министър Костадин Ангелов, председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, директора на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директора на „Пирогов“ Асен Балтов.

Здравният министър изтъкна, че за петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още четири клиники за COVID лечение.

По отношение на снабдяването с медикаменти министър Ангелов беше категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти.

По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства, като добави, че допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

Всички потвърдиха позицията си, че самолечението е категорично опасно и българските граждани следва да търсят лекарска помощ и да не се използват безразборно антибиотици. 

По отношение на дейността на аптеките Борисов разпореди здравният министър да проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата.

В рамките на срещата бяха изразени резерви по отношение на масовото тестване. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено „моментна снимка“, която обаче след 24 часа ще бъде различна.

По темата с кадровия потенциал Кунчев изрази позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри.

За антигените тестове беше споделено мнението, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения и РЗИ в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.