Правителството е създало единен информационен портал, в който се събира цялата информация във връзка с коронавируса в България. Това съобщи директорът на Дирекция „Модернизация на администрацията“ Красимир Божанов по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерски съвет.

Порталът е на адрес https://coronavirus.bg/ и ще се обновява ежедневно и на него ще бъде качвана само информация от публичните институции. Проектът е изпълнен от „Информационно обслужване“.

В секцията „Документи“ може да се намерят всички разпоредби и нормативни актове, свързани с пандемията като заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която претърпя 7 изменения. В подсекция „Образци на документи“ на портала може да се намери и бланка на декларацията за преминаване на КПП при областен град, както и анкетни карти за завръщащите се от страни с разпространение на коронавирус.

В категорията „Въпроси и отговори“ всеки може да намери отговорите на най-често задаваните въпрос във връзка с пандемията, а за развитието на тази секция се разчита на потребителите, заяви Божанов. Същото важи и за категорията „Аз съм…“, където информацията е разделена по група засегнатите от коронавируса: „Лице под карантина“, „Лице със симптоми“ и др.

Статистиката на ген. Мутафчийски ще се представя в много синтезиран вид на портала.

„По-рядко ще се обновява информацията за броя на тестовете, които са направени, но ще се постараем да го направим да я получаваме по-редовно от Министерството на здравеопазването, тъй като има голям интерес към нея“, заяви Божанов.