До края на месеца на Моста на влюбените зад НДК продължава изложбата „Празник на ирландската култура", организирана по повод 17 март  Деня на Свети Патрик от Посолството на Ирландия в София, с подкрепата на Столична община. Експозицията бе открита в присъствието на заместник-кмета по култура, образование, спорт и превенция на зависимости на Столична община доц.д-р Тодор Чобанов. В изложбата е представено културното богатство на Ирландия в над 40 фотографии.

„Избрахме да покажем книгите, защото Ирландия е добре известна със своята литературата, но към съответното издание сме отредили място и на преводачите на български език. Благодарение на тях, нашите книги стават достъпни за българските читатели. В експозицията ще видите и ирландски музикални инструменти, които допринасят за специфичния звук в мелодиите.  Илюстрирали сме и филмовото изкуство с ирландските и международните филми, заснети в Ирландия, както и архитектурното наследство на нашата страна, въплътено в забележителните сгради, запазени от праисторията до наши дни“, заяви в ефира на bTV Radio Н.Пр. Мартина Фийни - посланик на Ирландия в България.

За отбелязването на Деня на Свети Патрик няколко сгради в София и страната бяха осветени в зелено - Националния дворец на културата, Софийската опера и балет, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, и Столичната библиотека, часовниковата кула в Трявна, художествената галерия “Никола Петров” във Видин, сградата на общината в Русе и университета "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново.  От 11 години насам осветяването на сградите навръх е част от глобалната инициатива за осветяване на световни забележителности в зелено по повод този специален за ирландците ден. До момента над 450 сгради са били осветени в зелено по целия свят.

По думите на посланик Фийни, „съветът на ирландските власти е да се избягват несъществените пътувания до Ирландия. Ако все пак ви се налага да пътувате и да пристигнете в Ирландия, трябва да прекарате 14-дневна карантина и да разполагате с отрицателен ПСР тест. Ние очакваме с нетърпение желаещите да ни посетят, които са добре дошли, но все още не е дошло времето за това“.

Каква е историята на Свети Патрик? Защо детелината е неформалния символ на Ирландия и какво още ще видим в изложбата "Празник на ирландската култура", чуйте от интервюто на Георги Митов с посланика на Ирландия в България Н.Пр. Мартина Фийни, разположено в звуковия файл.