„Има значително изоставане в имунизационния календар на най-малките пациенти – предимно децата до 6-месечна възраст, при които има ежемесечни ваксинации. Продължаващо забавяне може да доведе до взривове на други предотвратими с ваксини заболявания.“ – предупреди по bTV Radio д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Той бе категоричен, че моментът за поставяне на ваксина трябва внимателно да се подбере, но децата да се върнат в градините и училищата имунизирани.

Женските и детските консултации от вчера са разрешени, като ще се провеждат само във вторник и четвъртък, а тогава личните лекари няма да извършват други прегледи. Д-р Миндов направи няколко препоръки, когато пристъпвате към имунизация:

  • Запишете предварително час.
  • Уверете се, че сте здрави и че детето ви също е здраво.
  • Нека при лекаря да го придружи само един родител.
  • Задължително бъдете с лични предпазни средства.
  • Ако близо до кабинета има други помещения за здравни дейности, отидете в час, когато към тях няма голям поток от хора.
  • Информирайте се предварително дали няма специален отделен вход, минавайки през който няма да се срещнете отблизо със заболели.

 

В момента няма как да се направи, но в бъдеще би било добре преди самото поставяне на ваксината да се направи тест за коронавирус, каза д-р Миндов. Той предупреди да не пренебрегваме другите сигнали за болести: „Патологията и в момента върви. Не можем да спрем огромен „букет“ от заболявания. Фиксацията на всеки е насочена в симптоматиката, която се споменава във връзка с Ковид-инфекцията, а останалите сигнали за заболявания остават на заден план. Хората сега ги потискат и не смеят да отидат на лекар, но когато падне тази доминанта, ще се повишат рязко всички останали заболявания, които са в застой.“

Интервю на Светослав Николов: