Платеното паркиране в столицата да се разшири, предлагат двама от кметовете, които управляват райони в центъра на града.

Паркирането в районите „Лозенец” и „Средец” е безразборно, непрекъснато има автомобили по тротоари и зелени площи, а хората, чиито жилища са там, всеки ден хабят нерви и време, за да оставят колите си в близост до дома. 

Затова кметовете на двата района предлагат въвеждане на платено паркиране.

Зелената зона в София
Снимка: btvnovinite.bg

Идеята е карето между булевардите „Михай Еминеску” и „Евлоги и Христо Георгиеви” да стане зелена зона, а в „Лозенец” новите граници на почасовото паркиране да са между „Черни връх”, „Джеймс Баучер” и „Драган Цанков”. 

Зелена зона
Снимка: btvnovinite.bg

В едно от кафенетата на улица „Милин камък” научават с радост новината за въвеждане на зелена зона в „Лозенец”. 

„Всички граждани, водачи на МПС, спират в нашите преки тук, за да не плащат”, казва Кръстьо Георгиев, който е жител на квартала. 

Същите са и мотивите на кметовете, които настояват за разширяване на платеното паркиране.

„Много хора идват, оставят си колите върху тротоари и зелени площи, където намерят, и ходят да си вършат работата цял ден в центъра”, коментира кметът на район „Лозенец” Любомир Дреков.

„Кварталът отдавна се използва за безплатен паркинг от автомобили, които идват за деня”, изтъква и кметът на район „Средец” Мария Ачкова. 

 

Ако предложението за нови граници на зелета зона бъде прието, в „Лозенец” ще се маркират 3500 места за почасово паркиране, а в район „Средец” те ще са близо 1200. Засега идеята се  обсъжда в транспортната комисия на „Московска” 33.

Предложението за разширение на зелената зона предстои да бъде гласувано от Общинския съвет. Това ще се случи най-рано след месец.