На 3 март предстои „Размяна на семена“ в Градска Градина Обеля.  Събитието ще се проведе от 10.00ч. на столичния булевард „Панчо Владигеров“ /на гърба на метростанция „Обеля“/. Размяната ще бъде безплатна, като заинтересованите лица не е задължително да носят свои, но могат да получат семена, както и да научат повече или да споделят своя опит в градското земеделие. „Надяваме се следващата година, когато хората отгледат своите растения, да донесат семена, за да продължи инициативата“, заяви в ефира на bTV radio Ралица Касимова – координатор от организационния екип на Кооперация “Хранкооп – София”.

Към момента съхраняването на старите български сортове семена и овощни култури се осъществява на доброволни начала и чрез съмишленици. „Общините не разбират и не подкрепят това. Срещаме значителна съпротива и за фермерските пазари, който организираме“, коментира Касимова. „Много е важно да консумираме с храна, расла в условията, в които ние сме израснали“.

По думите й, България не разполага с достатъчно “банки” за български семена било то в София или в страната, каквито аналогични структури има в различни държави по света. „Може би са едноцифрено число“, допълни тя.

            Според Касимова, „масово официални институти продават семена, които се водят елитни, но за съжаление те вървят и с препаратите, с които трябва да се гледат. Важно е да познаваме производителя, от когото купуваме тези семена и култури. Видимо няма как да бъдат различени старите български семена от тези, които масово се продават“. Въпреки това, тя констатира, че „все повече хора обръщат внимание с какво се хранят и кого подкрепят с портфейла си. Расте броя на фермерските пазари и такива инициативи.

На фона на цялото сме малцинство, но вярваме, че ще се разрастваме“.

            Какво още сподели Ралица Касимова в интервюто на Георги Митов, ще научите в звуковия файл: