На 12 декември се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България.

45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал са организирани от Асоциация „Българска книга“.

Панаирът и Фестивалът се провеждат паралелно на общо шест етажа на обновения Национален дворец на културата и ще продължат до 17 декември 2017 г.

Панаирът на книгата започва през 1967 г., когато София става петият град в Европа, домакин на литературен форум от такъв мащаб. При известни прекъсвания, тази година е неговото 45-о издание, в което участват повече от 200 издателства от страната и чужбина. Изключително наситената съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

Официален старт на събитието ще бъде даден във вторник (12 декември) от 11:00 в Централното фоайе на НДК с гостуването на Софийския духов оркестър, диригент Юли Дамянов. Още през първия ден от изложението ни очакват вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 4, западно крило. Програма

Петото издание на Софийския международен литературен фестивал отново има своя международен фокус, а именно литературата на страните от Вишеградската четворка. В програмата му гостуват 12 писатели, като това са от Полша: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия: Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария: Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан. Над 60 писатели от България домакинстват срещите–разговори и заедно със своите колеги от чужбина ще говорят по важни обществени теми. Сред участниците от страната ни са: Ани Илков, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Ангел Игов, Захари Карабашлиев, Момчил Николов, Милен Русков, Владимир Полеганов, Елица Георгиева, Петър Крумов, Иван Димитров, Кристин Димитрова, Оля Стоянова и др.

Също на 12 декември, но от 18:00 ч. на сцената на Фестивала на Мраморно фоайе (ет. 2) ще се проведе официалното му откриване със „Среща на поколенията“, в която Ани Илков, Владимир Зарев и Владимир Левчев представят част от дебютантите на 2017 г.: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева, с модератор Тодора Радева. Пълната програмата на 5-ото издание на Фестивала вижте ТУК.

„Нашият екип от самото начало си постави за цел да включи в програмата неща, които са смислени, които вълнуват и нас, и обществеността, а също така и да дадем акцент върху младите автори и дебютантите, да срещнем поколения на сцената – да се случат срещи. Надяваме се да срещнем хора с хора, автори с автори, колеги с колеги, което не се случва много често. Опитваме се да представим авторите в групи, за да получим откровения на това какво ги вълнува в момента, да получим картината на това, което ни се случва на всички нас в момента, изразено чрез литературата.“ – обясни в интервю по bTV Radio концепцията програмният директор на фестивала Вера Петрова.

На 13 декември от 15 до 16 ч. писателят Петър Крумов ще бъде домакин на Яна Беньова от Словакия в разговор по темата „Странници в света, който сами създаваме за себе си“. Модератор е Цветан Цветанов. В дебютния роман на Петър Крумов „Катафалка, два носорога“ („Колибри“, 2017 г.) героят му Доч се описва като „мъртъв“ според общоприетите стандарти. Но всъщност той е толкова жив – преживява, вълнува се, светът и хората са му интересни. Доч винаги си дава шанс: „Държи го неговото движение. Поставен в положение на полуразпад, усеща, че движението е това, което ще задържи чарковете му в едно – ако не намери нещо по-добро за себе си, то поне ще го задържи жив. Това постоянно движение е удържане на света да не се разпадне, както го прави изкуството, както е и мисленето. Ние трябва непрестенно да мислим. Мисълта е враг на мисленето. Когато приемеш своя мисъл за откритие, която е даденост, спираш да мислиш. Това е краят на един процес, който е доста важен. Това удържа героя ми да не се разпадне – неговото постоянно търсене.“ – обяснява писателят Петър Крумов.

Интервю на Светослав Николов с Вера Петрова – програмен директор на Софийския международен литературен фестивал, и с писателя Петър Крумов от ефира на предаването „За града“ по bTV Radio на 11 декември:

Софийският международен панаир на книгата и Софийският международен литературен фестивал са част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. и се провеждат с подкрепата на Министерство на културата на България, Столична община, Международния Вишеградски фонд, в партньорство с Полския културен институт, Посолството на Словакия, Унгарския културен институт и Чешкия културен център. 

Организатор: Асоциация „Българска книга“ 

Софийски международен панаир на книгата във Фейсбук
Софийски международен литературен фестивал във Фейсбук