Народните представители приеха на първо четене промени в закона за филмовата индустрия. Това се случи, след като в Комисията по култура и медии в Парламента бе гласуван законопроекта за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия, внесен от Министерски съвет на 27.11.2020 г.

Промените предвиждат увеличение на броя на филмите, както и финансирането на националното филмопроизводство, а също и създаване на нова схема за възстановяване на разходи, която да стимулира инвестициите в сектора.

 „Ние успяхме да получим „зелена светлина“, за да постигнем баланс и да имаме един европейски конкурентноспособен Закон за филмовата индустрия“, коментира директорът на Националния филмов център /НФЦ/ Жана Караиванова в ефира на bTV Radio. „На практика, с одобрението на правителството, филмовата индустрия в България, когато законът е факт, ще получи 10 млн.лв допълнително за производство, промоция, показ и разпространение на българско кино. Ще получи за първи път 15 млн.лв като начална сума за т.нар стимули за чуждестранните инвестиции в областта на филмовата индустрия- нещо, което правим последно в Европа“, посочи Караиванова. „С това бюджетът за догодина би станал 40 млн.лв, което е безпрецедентно досега, като само финансирането за производство, промоция, показ и разпространение на българско кино ще бъде в размер на 25 млн.лв“, подчерта директорът на Националния филмов център.

Заложено е годишният размер на средствата за държавна помощ за производство на филми да не бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година, съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 документални филма и 250 минути анимация.

„От години има някакви напрежения по отношение на т.нар сесии и комисии към НФЦ. Опитваме се да изправим грешки, които са отдавна набелязани и да направим така, че да не се повтарят в бъдеще. НФЦ не произвежда кино и няма механизъм, по който може да се меси в работата на продуцента, но финансира филмовата индустрия в България. По сега съществуващия закон, финансирането се извършва в НФЦ, но не от НФЦ. То се извършва от комисии, които са консултативни органи, излъчени от асоциациите на гилдиите в областта на филмопроизводството. Това са хора с опит и изчезва възможността за налагане на цензура върху проектите“, заяви Жана Караиванова, като сподели, че експертните комисии твърде често стават обект на атака от недоволни кинотворци, чийто предложения не са одобрени.

„НФЦ подпомага киносалоните в България през мярката „Показ“ и финансира показването на български филми, миноритарни копродукции на България и на европейски филми в тези киносалони. Тази година субсидията в размер на 700 хил лв. е разпределена. Ако законът влезе в сила и бюджетът ни догодина е от 25 млн., ще се вдигне двойно и тази субсидия“, допълни директорът на Националния филмов център.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Жана Караиванова: