На 31 януари френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) организира официално събитие, където Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, отправи своите новогодишните пожелания към 210-те членове на камарата в чест на френско-българската бизнес общност.

Специални гости на събитието бяха Теодор Седларски министър на икономиката в служебния кабинет,  Ина Килева , началник на кабинета на министър-председателя  Огнян Герджиков,  Стамен Янев, директор на Агенцията за инвестиции, Валери Белчев, директор на Фонда на фондовете, председателите на германо-българската търговска и индустриална камара, Тим Курт и на италианската търговска камара,  Марко Монтеки, както и над 200 гости и партньори на Камарата. 

Министърът на икономиката в служебния кабинет, Теодор Седларски  подчерта значението на чуждестранните инвестиции и  в частност на Франция като основен търговски партньор за устойчивия растеж и конкурентоспособност на България.

„Преките френски инвестиции в България възлизат на повече от 1.5 млрд. евро от 1996 г. насам. Най-голям е делът на френските инвестиции в промишлеността, следвани от финансите, търговията, селското стопанство, строителството и банковия сектор“, заяви той. В допълнение министър Седларски открои потенциал за развитие в двустранните отношения между двете държави, а именно в областта на енергетиката, управлението на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни проекти, промишлени под доставки в областта на машиностроенето, хранително - вкусовата промишленост, фармацевтиката и туризма. 

Той подчерта благоприятната макроикономическа среда в България: ръст на БВП от 3,6% за второто тримесечие на 2016 г. и спад на безработицата до 8% в края на ноември 2016 г. Той също така се ангажира да продължи сътрудничество на Министерството на икономиката с бизнеса. 

Председателят на ФБТИК, Стефан Дюлае откри вечерта, като поднесе своите благодарности на  посланика на Франция в България за домакинството на събитието и най-добрите си пожелания към новото правителство. Той приветства новите инвестиционни проекти и изтъкна успехите на някои от фирмите-членки. Председателят на Камарата  също така представи единадесетте новоприсъединили се фирми-членки и благодари на партньорите на събитието.

Ина Килева представи поздравителния адрес на министър-председателя  Огнян Герджиков, част от който гласеше:  "Уважаеми г-н Дюлае, имам честта да се обърна към Вас по повод на това първо събитие на камарата за 2017 г., както и по повод на дванадесетата годишнина на френско-българската търговска и индустриална камара, чиято роля е  от първостепенна важност и която работи за насърчаване на икономическото сътрудничество между България и Франция. " 

В речта си, Н. Пр. Ерик Льобедел подчерта важността на двустранните отношения и сътрудничеството между нашите две страни. Той представи своите пожелания за успешна година за бизнеса в България. 

Освен подкрепата на бизнеса френско-българската търговска и индустриална камара, съвместно с радио Classic FM активно подкрепят и културата като партньори на Майсторския клас на маестро Джузепе Сабатини, организирано от Фондация за Култура "Муза".