Престижната награда „Питагор“ за компания с най-много инвестиции в научната дейност получи организацията създадена и ръководена от д-р Милен Врабевски.

 

На 19 май в София Хотел Балкан в столицата се състоя 8-та официална церемония по връчване на наградите за съществен принос в областта на науката „Питагор“.

 

Министерство на образованието и науката продължи дългогодишната си традиция за връчване на отличия на учени, научни колективи и организации за високи научни постижения. Основната цел е повишаване на престижа на научната кариера и на професията учен в обществения живот.

Награда „Питагор“ в категория – Фирма с най-много инвестиции в научната дейност за изминалата година бе присъдена на „Комак медикал“, компания с двадесетгодишна работа в областта на клиничните изследвания и иновации в медицината. Д-р Милен Врабевски, основател и изпълнителен директор на компанията получи награда и се обърна към присъстващите с думите: „Благодаря на журито и на МОН за наградата. Тя е за моя екип, който чрез европейско мислене и професионализъм постига настоящите резултати“ и добави - Според данните за миналата година бизнесът е инвестирал два пъти повече в наука отколкото държавата.“


В изказването си по време на церемонията министърът на образованието и науката Меглена Кунева изтъкна, че „с наближаването на 24 май ще си  припомняме, че "България е дала нещо на света" и че за хуманните и устойчиви решения в бъдеще трябва да се осланяме на науката.“ Наградата на д-р Милен Врабевски бе връчената от зам.министъра на икономиката Даниела Везиева, която в обръщението си към аудиторията каза, че „инвестицията в образование е инвестиция с идеална цел и пожелава България да бъде в групата на новаторите.“

 

„Както казва Питагор колкото и да са кратки думите "да" и "не", те изискват най-сериозния размисъл. Така, че въпреки предизвикателствата, които често ни карат да казваме „не“, благодаря на екипа си и на Министерство на образованието и науката, че не го правим и казваме: „да“ на България, „да“ на създаването на иновации в съвременната медицина, „да“ на инвестициите в наука, позиционирайки успешно страната ни и Европейския съюз в глобалното състезание”, завърши речта си д-р Милен Врабевски.

 

За наградите „Питагор“

В тазгодишното издание на наградите за наука „Питагор” бяха номинирани 47 учени от висшите училища в страната и чужбина. Те се състезаваха помежду си в следните категории:
Голяма награда за цялостен принос в развитието на науката;
Голяма награда „Питагор” за млад учен;
Голяма награда „Питагор” за успешен ръководител на международни проекти;
Награда „Питагор” за утвърден учен в областта на природните и инженерни науки;
Награда „Питагор” за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки;
Награда „Питагор” за утвърден учен в областта на хуманитарните и социалните науки;
Награда за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати;
Награда за научна книга;
Награда за фирма с най-много инвестиции в научната дейност.

 

За „Комак медикал“

20 години след основаването си „Комак медикал“ е водеща изследователска компания в сферата на клиничните изследвания с 8 офиса в централна и източна Европа, покриващи 18 държави.

„Комак медикал“ бе одобрена и успешно изпълни фаза I на Инструмента за малки и средни предприятия по програма Хоризонт 2020 с проекта си за иновативен медицински уред.

Високата оценка в IMP³rove нарежда Комак медикал“ сред най-иновативните предприятия.

Разходите на компанията за инвестиции в научноизследователска и развойна дейност (НИРД) през 2015г. са в размер на 74% от нетните приходи от продажби.
Близо 63% от служителите на Комак медикал са на възраст между 18 и 35 години.