Президентът Росен Плевнелиев определи на 6 ноември да се проведе национален референдум с въпроси:

"Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?";

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?";

"Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

Съгласно чл. 98, т. 1 от Конституцията президентът определя дата за произвеждане на национален референдум. Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предвижда, че при произвеждането на редовни избори и взето решение от Народното събрание за национален референдум, те се провеждат на една и съща дата, се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Плевнелиев е убеден, че ранното определяне на датата за националния референдум ще даде възможност на държавните органи и политическите партии да участват в подготовката и организацията на националния референдум, а гражданите - да направят информиран избор, се посочва още в съобщението.