Президентът Росен Плевнелиев започва консултации с парламентарно представените партии за съставяне на кабинет.

До политическата криза се стигна, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка след президентските избори и загубата на Цецка Цачева от Румен Радев. Оставката беше гласуване вчера почти единодушно от депутатите.

Кабинетът „Борисов 2” официално е в оставка (ОБЗОР)Не съм се обидил, винаги гласът на хората е бил най-важен за мен, заяви лидерът на ГЕРБ

Съгласно конституционните правомощия на държавния глава той може да стартира консултациите след гласуването на оставката на правителството.

По закон първият мандат ще бъде предложен именно на партия ГЕРБ като най-голяма политическа сила в парламента. Това няма да се случи днес, защото са предвидени само консултации.

Премиерът в оставка вече обяви, че ще откаже съставяне на правителство.

След това мандатът трябва да бъде връчен на БСП, които също вече обявиха, че не искат да съставят кабинет. Третият мандат се дава по избор на държавния глава. Ако и той бъде отказан, президентът трябва да назначи служебно правителство.

Ден след втория тур на изборите, на които победи Румен Радев, Росен Плевнелиев го покани на „Дондуков 2”. Радев обяви след срещата, че двамата ще се консултират за съставянето на служебно правителство.