Проектът „Джаз истории“ за описване на историята на българския джаз излиза за първи път извън ефира на Jazz FM, за да гостува на „Джаз форум Стара Загора“. Инициаторът на проекта и програмен директор на радиото – Светослав Николов, бе поканен като лектор на фестивала, за да представи акценти от записаните до момента десетки интервюта със създателите на джаза в България. В петък (07.06) от 17:30 ч. в  Регионална библиотека „Захарий Княжески“ той ще представи историите им, ще покаже снимки, издирени в личните архиви на музикантите, и ще срещне слушателите с музика, която в продължение на десетилетия бе изчезнала от публичното пространство или дори никога не е била излъчвана. 

Присъстващите на „Джаз форум Стара Загора“ ще чуят думите на значимите ни джаз артисти – Лени Вълкова, Милчо Левиев, акад. Васил Казанджиев, Димитър Симеонов, Недко Трошанов, Мими Николова, Лиана Антонова, Камелия Тодорова и др. Те разказват за последните години от първия етап на професионалната ни джаз сцена в края на 40-те и началото на 50-те, за преосноваването ѝ в края на 50-те и за последващото ѝ развитие. Чрез историята на тяхната музика ще научим от самите творци как джазът винаги е намирал пътя си към публиката и е бил център на свободния дух.

Слушателите ще получат важна информация за основаването и дейността на големи състави като „Джаз Овчаров“, „Джазът на младите – второ издание“, Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, оркестър „София“ и Софийския естраден оркестър, за шумните битки и тихите борби срещу цензурата, за достигането на българския джаз до сърцето на забавлението в САЩ – Лас Вегас.

Светослав Николов ще разкаже и за ролята на проекта „Джаз истории“ за завръщането сред публиката на бележити джаз артисти, които бяха останали в периферията на общественото внимание в продължение на десетилетия, но никога не са били забравяни.

 Предаването „Джаз истории“ се излъчва по Jazz FM всеки петък от 22 ч. с повторение в неделя от 14 ч. Всички събрани материали – разкази, архивни снимки и аудио записи – се публикуват на сайта на единственото радио за джаз у нас – www.jazzfm.bg.

Тази година „Джаз форум Стара Загора“, с директор Венцислав Благоев, среща почитателите на джаза със значими артисти от България, САЩ, Австрия, Франция, Италия, Испания и Армения. Мотото на фестивала за 2019 г. е „Осем стъпки към безкрая на джаза“. След три дни с встъпителните образователни програми „Джаз за деца“ в парк „Пети октомври“ днес започват основните концерти, които се провеждат на Античния форум „Августа Траяна“ в центъра на Стара Загора. Входът за всички събития е свободен.