„Жените на 21 век сме по-облагодетелствани. По принцип трябва да се издигне паметник на българската жена, тъй като тя е блестящ пример как да се осъществи като личност, партньор, професионалист. В Източната философия съществуването в хармония на мъжкото и женското начало т.нар. Ин и Ян е гаранция за хармонията на целия свят“, заяви в ефира на bTV radio проф. Гергана Петкова, която ръководи Катедра „Японистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Един свят на 21 век, който се стреми към усъвършенстване и хармония, ще търси равното участие на мъжете и жените, не само в науката, но и в политика и в живота по принцип“, добави тя. По думите й, „мястото на жената в Япония в професионалната среда се променя. Все повече жени заемат ръководни постове и в бизнеса, и в науката“. От общуването си със своите колеги Страната на изгряващото слънце проф. Петкова научава за действащите в държавата строги мерки срещу коронавируса, „но японците отдавна носят маски на лицето си в периоди на разпространение на грипни заболявания, така че не е новост“ .

Вече 5-та година специалност „Японистика“ е сред защитените специалности, според Закона за висшето образование, но от 70-те години на 20 век интересът към хилядолетните традиции народ не е угасвал. „Нашият интерес е да можем да черпим от изключителния „кладенец“ от идеи, нововъведения, знания, мъдрост, които да прилагаме за подобряването на качеството на живот в България“, коментира проф. Петкова. Възпитаничката на токийските Университети Сока и Сейджо насочва усилитя си към успешните модели на преподаване. „В последно време работя в посока на усъвършенстване на методиката на преподаването. Откриването на различни подходи от други дисциплини в комбинация биха могли да помогнат за по-успешни преподаватели и по-успешни учащи“.

През този уикенд, на 6 и 7 март 2021г., Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет представи успешния път на Япония за популяризиране на нейната традиционна и съвременна култура по света. Международната онлайн конференция „Културна политика: Япония и пътят на успеха“  се фокусира върху аспекти на японското общество и силата му да се справя по време на кризисни ситуации, чувството за дълг, екипността и дисциплината на японците.

Повече за участниците в конференцията, както и впечатления от Страната на изгряващото слънце разказва проф. Гергана Петкова в интервюто на Георги Митов: