„Изкуственият интелект може да повлияе на изборните резултати, но въпросът е да не му се позволи. Зависи от организацията, добрите политики, доброто разбиране и, на първо място, от коректността на участниците в организацията на изборния процес.“. Това заяви в ефира на bTV Radio проф. Мария Нишева- Павлова - зам.-декан на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на СУ „Св. Климент Охридски“. „Резултатът на изборите може фактически да бъде повлиян с много по-простички технологични средства, отколкото тези, които предоставя изкуственият интелект“. Преподавателката по компютърни науки в катедра „Компютърна информатика“ коментира и генерирането на фалшиви новини, които да повлияят на изборите. „Такива неща се случват не само на текстово равнище, а биват подкрепени от фалшив снимков материал, изцяло генериран от система с изкуствен интелект или откровено фалшифициран. Може лесно да бъдат генерирани или подправени съответни новини по достатъчно интелигентен начин, така че неопитен човек или с недостатъчен опит трудно да го забележи. Те могат да бъдат подкрепени с визуален материал, което да засили впечатлението и убедеността на зрителя и слушателя в това, което чува, чете и вижда“, посочи проф. Нишева-Павлова.

Тя сподели и подробности около започналия днес във фейсбук страницата на Софийския университет онлайн курс „Елементи на изкуствения интелект“. В официалното му откриване взеха участие ректорът на най-старото висше училище в България проф. Анастас Герджиков, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, посланикът на Финландия в България Нейно превъзходителство Кристина Кувая, основателят и главен изпълнителен директор на промотиращата компания на курса Атанас Киряков и проф. Галя Ангелова, директор на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. „Целта на всички разработки е системите с изкуствен интелект  да подпомагат дейността на човека и развитието на пазара на труда, като не отнемат на хората работни места, а по-скоро помагат да се освободят от рутинния труд и този, който не изисква оригинални творчески решения“, подчерта проф. Мария Нишева- Павлова. Тя очерта и приноса на изкуствения интелект в борбата с коронавируса: „Много разработки, съчетани с вградени интелигентни системи подпомагат живота на хора, които живеят на отдалечени места или сами, без  възможност да получат ежедневните грижи на близките си, като се спазват личните им данни“.

„Елементи на изкуствения интелект“ е класиран като един от 100-те масови отворени онлайн курсове (МООС) и е оценен на първо място сред MOOC курсовете в света в областта на компютърните науки, пред тези на „Станфорд“, „Харвард“ и MIT. Той е създаден от съвместен екип на водеща компания в тази сфера и Университета в Хелзинки във връзка с Финландското председателство на Съвета на ЕС. Курсът е свободно достъпен на всички официални езици на Европейския съюз, а езиковият превод е осигурен от Европейската комисия. С „Елементи на изкуствения интелект“ ще могат да се запознаят не само  студенти от Софийския университет, а и техни колеги от други висши училища и всички, интересуващи се от темата. На първо място се очаква това да са ученици и учители. На успешно завършилите курса Софийският университет ще издаде свидетелство с 2 ECTS кредита.

„Всичко е в нашите ръце и като граждани, учени и хора, занимаващи се с технологии, да направим всичко , на  което сме способни, така че постиженията на изкуствения интелект да бъдат използвани само и единствено за благото на човечеството в икономически, здравен, социален и всякакъв друг аспект“, каза още зам.-деканът на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на СУ „Св. Климент Охридски“.

Цялото интервю на Георги Митов с проф. Мария Нишева-Павлова ще откриете в звуковия файл: