Масови протести, размирици и сблъсъци, въвеждане на полицейски час. Такава е ситуацията в САЩ след убийството на невъоръжен чернокож мъж – Джордж Флойд, по време на арест от бели полицаи.
За коментар на избухналата криза потърсихме професор Ивайло Дичев, който заяви, че „съвместен живот има само, когато има право, което е валидно за всички“.

„Афроамериканците в САЩ чувстват, че към тях има дискриминация. Родилното петно, с което са създадени САЩ е робството, и последвалата дискриминация на определени групи хора, продължава да тежи върху тях“, подчерта културологът. „Имаме един такъв проблем, който не знам как ще режим, но е много важен. Той е уличното правосъдие. Съдебната система действа по начин, който не отговаря на очакванията на хората. По същия начин е у нас - случва се нещо и тутакси хора излизат на улицата, искат някакви неща. Това разминаване между съдебната власт и очакванията на хората е една голяма тема, която заслужава много мислене. Как да я реформираме, дали да продължаваме по този начин. Тук и ролята на новите медии е много особена – това, че хората могат да се мобилизират мигновено на някаква тема. В тази нова ситуация трябва да се направи нещо в сферата на правосъдието, в сферата на разследването – по-бързо, по-справедливо, как, разбира се, не съм специалист, но виждам проблема“, допълни професор Дичев.
Цялото интервю можете да чуете тук: