МВР и държавното обвинение очакват сигнали от граждани за случаи, в които лекарства, стоки от първа необходимост, дезинфектанти, маски и т.н. се продават на изкуствено завишени цени заради епидемията от коронавирус. Това стана ясно след среща с участието на главния прокурор Иван Гешев, главния секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Ние сме свидетели каква спекула се вихри по отношение на маски, дезинфектанти, лъжливи новини за лекарства… всичко изисква вниманието на прокуратурата“, отбеляза ген. Мутафчийски.

По указания от Върховната административна прокуратура започват масирани проверки в цялата страна „за това, което вие, медиите, най-кратко наричате „спекула“, обясни Гешев.

„Последните дни аз чувам да се говори много за икономика – какво ще стане с икономиката… За всички трябва да е ясно, че икономиката се възстановява, не така стоят нещата с човешкия живот“, подчерта главният прокурор.

И той, и главният секретар на МВР призоваха гражданите да подават сигнали на 112 за спекула, разпространение на фалшиви новини. „В качеството си на обикновен български гражданин“ подчерта, че „е време държавата, в лицето на изпълнителната и законодателната власт, да вземат още по-радикални мерки в рамките на компетенцията на НС. Мерки, които вземат някои държави около нас“.