Множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община "Младост" - това е причината за ареста на кметицата Десислава Иванчева, обясни на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

"Преписките се бавят и срещу това да се намерят се иска нещо. Начинът на подход е натиск, маскиран с добрите намерения, с борба с лоши порочни практики във връзка със застрояване в района“, заяви той.

„Под маската, че се борим за правата на хората, се оказва, че се преследват лични интереси. В дома на кметицата също бяха намерени такива преписки“, допълни обвинителят.

 

 

Гешев даде подробности по разследването и как е хваната Иванчева със 70 хиляди лева, подкуп от изнудвано лице - строителен предприемач. Той заяви, че всички по веригата, взели участие в престъпната схема на кметицата са "светнали като коледна елха".

 

„Всичко, което видяхте вчера - беше определена среща между кметицата, зам.-кмета, посредник, който е бивш районен кмет и лицето, което е изнудвано“, посочи той.

„Кметът определи къде ще бъде срещата, в центъра на София“, уточни Иван Гешев.

„Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе в близост. Той се свърза с кметицата и зам.-кметицата, отиде при тях, седнаха, пиха кафе 2 часа, взеха си парите. Той си взе 14 хил. евро от тези 70 хил., което е неговата част, въпреки, че беше заявил, че няма да вземе пари от кметицата“, коментира прокурорът.

Посредникът е задържан в градинката на "Кристал".

Той беше категоричен, че всички са пипали намерените пари.

Ръководителят на Специализираната прокуратура заяви, че Иванчева е възпрепятствала дейността дори на инвеститори клас "А".

"Цената за решаване на проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.", посочи той.

"Дали някой е виновен или не, ще реши българският съд", каза Гешев.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев отбеляза, че в случая е имало "отстъпка" заради огромната разгъната застроена площ.

Досъдебното производство е образувано през февруари, като проверката по него е извършена от прокурор още през януари. На по-късен етап са събрани доказателства.

Междувременно, група граждани протестира пред Съдебната палата в защита на Иванчева. Те се опитаха да задават въпроси по време на пресконференцията и се стигна до скандал.

"Гаранти Коза"?

Симпатизантите на Десислава Иванчева са убедени, че в случая става дума за постановка. Според тях до служебния автомобил, в който тя бе заловена, са имали достъп и други служители на общината и е възможно сумата да е била подхвърлена.

На обявената още преди ареста пресконференция защитници на кметицата обявиха, че тя е засегнала големи финансови интереси. По думите им личните й усилия са довели до значително намаляване на разгънатата застроена площ на небостъргачите на "Гаранти Коза".