Пролетната ваканция за учениците няма да отпада. Това каза в Министерския съвет просветният министър Красимир Вълчев. Тя е от 11 до 20 април за учениците до 11 клас и от 16 до 20 април - за зрелостниците.

В този период се предвиждат дейности по отдих като музика и физическо възпитание, но те няма да имат задължителен характер и ще са по желание.

Няма да бъде удължена учебната година, дори ако извънредното положение бъде до 13 май, съобщи Вълчев. Просветният министър обясни, че ще бъдат предложени нови дати за изпитите след 7-и 12-и клас, ако на 14 май учебният процес в училищата бъде възстановен.

За дванайсетокласниците датите ще бъдат преместени на 30 май и 1 юни, а за седмокласниците - на 13 и 15 юни. По думите на Вълчев няма пречка да се проведе и външното оценяване след четвърти и десети клас. Обсъжда се също така и вариантът материалът за изпитите да бъде намален.

Всички това ще се обсъди с професионалната общност, за да се постигне консенсус. Красимир Вълчев допусна и вариант няколко съботи да се даде възможност да се отучва.

Той отбеляза, че има претоварване на децата и учителите и по тази причина се създава национален виртуален център от психолози, които да работят с учениците през следващите седмици.

Вълчев съобщи, че детските групи най-вероятно ще бъдат с повече групи през лятото. Занималните също ще бъдат удължени, тъй като много от родителите ще са изчерпали отпуските си.

„Педагогическият персонал в детските градини е в отпуск по време на извънредното положение, докато имат такъв. Обучението в електронна среда не е подходящо за деца в тази възраст“, каза още просветният министър.

Относно мерките, които ще бъдат предприети спрямо непедагогическия персонал от детските градини, който е по-малък отпуск, Вълчев каза, че се обмислят различни мерки и предстои окончателно приемане.

„Ще обсъдим през следващите дни една част от работещите в детските градини, ако е необходим персонал, да ги използват в системата на социалното подпомагане или в системата на здравеопазването. Естествено това ще става при тяхно съгласие“, уточни министърът.