Бягане с кауза – борбата с диабета. На 16 ноември от 10 ч. в Южния парк ще се проведе събитието „Променяме диабета“ – маратон и консултации със специалисти за оценка на риска от диабет. Всеки ще може да измери кръвната си захар и да разбере от медици какво е нужно да направи, за да се предпази. Всеки 11-и възрастен в света е с диабет – това са 463 милиона души. На 14 ноември отбелязахме Световния ден за борба с диабета. В навечерието му в студиото на bTV Radio гостува посланикът на Дания у нас н.пр. Сьорен Якобсен, който е инициатор на събитието.

„Изключително важно е да отбелязваме този ден, защото не е чак толкова трудно да направим нещо по въпроса. Всеки може да се погрижи за здравето си, включително с физически упражнения, но и здравната система може да бъде от подкрепа. Затова е добре поне веднъж в годината да се спрем на тази тема. Ако не се лекува диабетът, това ще струва изключително много на обществото, което иначе би могло да ограничи разпространението на болестта. Трябва веднага да предприемете действия, ако ви се стори, че нещо не е наред със здравето ви, защото е голям броят на хората, които имат диабет, но не знаят това и не се лекуват.“ – отбеляза в студиото на bTV Radio Сьорен Якобсен.

Събитието в събота е насочено към повишаване на информираността. „Това е начин да се постави акцент върху общата картина. Възможността да говоря по радиото пред вашите слушатели е важна, тъй като това насочва вниманието и към здравната система и нейните възможности.“ – обясни Сьорен Якобсен, чиито баба и майка страдат от диабет. „За мен е изключително важно да съм активен. Ясно ми е, че аз самият трябва да се грижа добре за себе си, за да бъда във форма. В резиденцията си, където и да съм по света, винаги имам уреди за фитнес: вдигам тежести, бягам по пътека. Опитвам се поне 3 – 4 пъти седмично да се занимавам с физически упражнения.“

Интервю на Светослав Николов с н.пр. Сьорен Якобсен, посланик на Дания в България: