Правилникът на Фонда за лечение на деца ще бъде променен, за да няма забавяне на документи и процедури на малките пациенти. Това се случва ден след като стана ясно, че проверка на Министерството на здравеопазването е констатирала фрапиращи нарушения в работата на фонда.

Тригодишната Светлозара е сред децата със забавени документи. Заради вродено гръбначно изкривяване кандидатства за пари от фонда миналата година, а е одобрена за операция 9 месеца по-късно. През този период изкривяването нараства от 40 на 93 градуса.

Майка й каза, че, ако операцията беше направена 6 месеца по-рано, детето нямаше да има този проблем и да се налага втора операция.

Според доклад на Инспектората към здравното министерство при управлението на тогавашния директор Владимир Пилософ са прескачани решения на Обществения съвет и са взимани други, еднолични и необосновани, които вредят на децата, и не само.

„Забавяне на експертните становища и по-голяма част от нашите екперти, които не са сключили договори, ние натоварваме все едни и същи експерти”, обясни директорът на фонда д-р Тинка Троева.

Пред bTV по телефона професор Пилософ отрече обвиненията и каза, че ако е имало забавяния, те са били по обясними причини. Новото ръководство ще промени правилника на фонда – например ще увеличи времето за двете задължителни експертни оценка от 7 на 14 дни. Това обаче нямало да се отрази на лечението на децата.

Промените ще влязат в сила през април, след съгласуване с Обществения съвет, а родителите на Светлозара са готови да съдят фонда.

Бившият здравен министър Петър Москов коментира, че откритите нарушения обхващат и ръководството на фонда, преди да го поеме Пилософ.