Днес се прощаваме с големия композитор Тончо Русев, който почина на 10 април след кратко боледуване. Неговите близки, приятели и почитатели ще се съберат днес между 10 и 12 ч. във фоайето на Зала „България“, а от 13 ч. – в църквата „Свети Седмочисленици“, за да го изпратят в последния му път.

Снимка: bTV

В предаването „Тази сутрин“ по bTV двама от приятелите му – Стефан Диомов и Мустафа Чаушев, споделиха спомени за него.

За този велик човек мога да говоря с часове, имам чувството, че го познавам откакто съм се родил, каза Диомов. Той беше приятел с всички, с него винаги се говореше на „ти“. Тончо имаше усет, нюх, чувство за песен, която да обединява прекрасен текст, музика, аранжимент, точния изпълнител. Все си мисля, че да се напише каква да е песен е лесна работа, но да се напише песен, която да се запее от стотици, от хиляди и от милиони и тази песен да се пее десетки години, това е изключително високо постижение. С това, което е направил, Тончо за мен си остава най-големият песенник в България, ненадминат, великан! Много от неговите колеги казваме, че не можем като него, Тончо беше най-големият, добави Диомов.

Снимка: bTV

„Приятел, брат и мой голям учител“, така Мустафа Чаушев определи композитора. Именно Русев написва за него първата му песен на български език и заради него певецът става солист на оркестър „Балкантон“.

Снимка: bTV

„Най-важната му черта беше, че влизаше в натурела на самия певец, той знаеше всеки човек какво можеше да пее. Невероятен!“, посочи той.