Днес ще се състои протест пред сградата на Народното събрание. Той се организира под мотото „Тук сме”. Организаторите се заканват, че на площада днес ще дойдат хора от цяла България.

Протестиращите настояват за свикване на Велико Народно събрание и разследване на всички политици от 89-та година до днес.

Полицията вчера предупреди, че разполага с данни, че членове на различни футболни агитки са получили оферти, за да предизвикат безредици на протеста. По този повод от кабинета заявиха, че се готви повторение на февруарските протести.

Демонстрациите тогава срещу първия кабинет на ГЕРБ започнаха именно на днешната датата.

Какво казаха организаторите?

Пред камерата на bTV един от съорганизаторите, Александър Цветков, посочи, че в протеста ще се включат над 20 града.

„Очаквам да се съберем по-голям брой хора, за да покажем, че не сме съгласни със случващото се в нашата родина”, каза още той. По думите му в парламента има „240 хрантутника”, които не се интересуват от проблемите на своите сънародници.

Той допълни, че „всички хора са добре дошли, като изключим парламентарно представените партии”.

Д-р Йордан Манасиев от Българския институт за национална сигурност (където са колеги с Боян Расате – б.р.) беше категоричен, че информациите за платени агитки и готвени провокации не отговарят на истината. Според него в държавата има достатъчно основания за всеки трезвомислещ гражданин да излезе на протест.

„В България нашите лидери не защитават нашите ценности, които са по-силни и по-витални, заменят ги с някакви измислени евроатлантически ценности”, посочи той.

Очаква се и много хора от Стрелча да дойдат на протест. Те настояват за справедливо наказание за бившия си кмет, обвинен в изнасилването на 16-годишно момиче.