Днес в 17:00 часа пред Министерският съвет ще се състои протест под наслов "Да спрем унищожаването на българската култура". От гражданската инициатива "Българска култура", която обединява творци от различни изкуства, вече заявиха, че ще настояват за незабавно изпълнение на Закона за хазарта, който изисква 10% от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд "Култура". Други основни искания са незабавни промени в Закона за меценатството, отмяна на правителственото постановление, което дава право на министъра на културата да преобразува осем културни института. Ако исканията не бъдат удовлетворени, протестиращите ще поискат незабавна оставка на ръководството на Министерството на културата.

Председателят на гражданската инициатива, Татяна Симеонова, се обяви за започване на изработването на Национална стратегия за развитието на културата, която обаче да не остане на хартия, а да се прилага. Нито един лев не е постъпил в Националния фонд "Култура" чрез отчисления от Закона за хазарта, изтъкна още тя. Мотивът е бил, че законът противоречи на философията на Законът за публичните финанси.

В Бургас артисти, музиканти и служители на библиотеки, читалища и галерии ще подкрепят протеста на колегите си. Те настояват да се увеличи бюджетът на Министерството на културата, както и да се направи диференциация на различните културни дейности и на икономическите райони в страната.

Татяна Симеонова председател на гражданска инициатива "Българска култура" гостува в предаването "За София" на bTV Radio.

Чуйте интервюто: