„Ние сме в необичайна ситуация, тъй като отдавна се говори за предколедна депресия, която няма нищо общо с клиничната“. Това заяви психологът Детелина Стаменова в ефира на bTV Radio. По думите й, „тя е свързана с общата умора“. Предпразничната депресия се открива особено сред тези, които работят онлайн и правят работните си дни по-дълги, а това води до липсата на двигателна активност.

Подготовката за празника включва активно пазаруване, което продължава да бъде обект на изследване от психолозите. „Това е зависимост към адреналина на получаването веднага на някакво удоволствие. То гъделичка страстите ни на хищници“, коментира Стаменова. „След като имаме пакетите, рядко се чувстваме щастливи“, допълва тя. Според нея, „материалното е важно да се чувстваме добре, но не е най-важното“.

Авторитетният психолог счита, че „едно от основните послания на Коледа е семейството и благодарността, че го имаме и раждането на една нова надежда….По време на Коледа сме говорили, че хората се разочароват от подаръците. Сега, ако извадим есенцията на всяко действие, тогава празниците биха могли да имат един друг цвят, друго усещане. Около нас се случва промяна, която ще сформира бъдещото десетилетие. Това смирение би направило празниците ни по-добри“.

Интервю на Георги Митов: