7230 са кандидатите, подали документи за прием в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. И тази година най-много са тези, посочили като желание специалността „Психология”. Днес беше обявен първият етап на класирането за най-старото висше училище у нас, съобщиха от Алма матер.

След психологията се нареждат специалностите "Публична администрация" и "Социология", следвани от "Английска филология", "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Българска филология", "Информатика", "Информационни системи" и "Право".

Кои са най-добрите университети у насВоенните и медицинските специалисти не остават без работа

Така се запазва тенденцията на сериозен интерес да се радват и доста специалности с проблемна реализация след дипломирането. Според рейтинга на висшите училища в България, например, безработните сред психолозите от СУ са два пъти повече от информатиците в същото положение. Значително по-голям е и процентът на тези, които не работят по специалността си 5 години след завършването на висшето образование.

Подобно е положението и с останалите хуманитарни специалности, които се радват на голям интерес от кандидат-студентите.

Ректорът на СУ: Качеството във всички специалности пада още на входаАко сами намалим броя на студентите, ще имаме още по-голям дефицит, каза проф. Анастас Герджиков

До 14 юли новоприетите имат право да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап или да се включат във втория, резултатите от който ще станат известни на 18 юли. Третото класиране ще излезе на 25 юли и записването за него е окончателно.