Пулмолозите, които работят само в доболничната помощ, все още не получават допълнителното възнаграждение от 1000 лв., предвидено за работещите на първа линия по време на пандемията от COVID-19, въпреки че всеки ден преглеждат лице в лице болни от новия коронавирус. Това става ясно от позиция на Българското дружество по белодробни болести /БДББ/, което преди три месеца изпрати писмо по този въпрос до Министерството на здравеопазването /МЗ/. Копие от документа, подписан от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, бе адресиран до управителя на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ проф. Петко Салчев. В него се констатира, че „медицинският и немедицинският персонал, който е част от структурите за извънболнична помощ, не попада в обхвата на проект BG05M9OP001-1.099-0001 - Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19“.

„Според мен, е допуснат пропуск, че те не са отбелязани в първоначално заложените методики“, заяви в ефира на bTV radio доц. Владимир Ходжев, председател на УС на БДББ. В момента допълнителното възнаграждение се превежда на хората на първа линия от НЗОК т.е МЗ прехвърли въпроса към Касата. Тя отговори, че нашите колеги не попадат в приложното поле, заложено в утвърдената методика от Националния съвет на НЗОК“, добави той.  Доц.Ходжев потвърди огорчението на колегите му от този факт, тъй като те „ежедневно стоят на поста си; имаме починали колеги от Ковид-19 и много от тях се разболяха и прекараха тежко заболяването...Пулмолозите в доболничната помощ са на първа линия, защото те ежедневно преглеждат, лекуват и консултират пациенти с Ковид-19. Фамилните лекари насочват пациентите към тези наши колеги заедно с инфекционистите и реаниматорите“.  Той призова обществото да отчете техния труд и саможертва. Председателят на Българското дружество по белодробни болести посочи още, че  „има голяма липса на белодробни специалисти в някои региони на страната, в които се броят на пръсти и са в напреднала възраст. След тяхното пенсиониране може да няма кой да ги замени. Точно в такъв момент като епидемията с Ковид-19 се видя колко е важна тяхната роля…От институциите очаквам да коригират този пропуск, който не е направен нарочно, но след като има такъв, е редно да се коригира, а не да се цитира методиката, в която нашите колеги са изпуснати“.

Като началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив доц. Ходжев посочи, че свободни места няма, тъй като „27-те легла с Ковид пациенти в клиниката са изцяло заети“. В битката с коронавируса той призова гражданите „да не се държат като отделни индивиди, а като общество“.

 В Световния ден за борба с туберкулозата /24 март/ доц. Ходжев припомни, че „пневмолозите и фтизиатрите имат исторически опит, тъй като в миналото са се справяли с тогавашния бич- туберкулозата и сега бързо се пренастроиха в борбата с Covid-19. Почти всички пневмо-фтизиатрични структури са Ковид клиники в момента и на практика понасят основната тежест от борбата с инфекцията“. По думите му „туберкулозата не се влияе от пандемията от Covid-19“. През 2019г. 10 млн. души са се разболели от туберкулоза и са починали 1,4 млн души. В сравнение с нея, от Covid-19 са починали 2,7 млн. души. Според СЗО, 30 % от световното население е инфектирано с туберкулозната бактерия. Хората, живеещи с ХИВ/СПИН са 18 пъти по-склонни да развият туберкулоза. Амбициозната цел на СЗО е до 2030г. да се намали с 80 % честота на нови случаи и с 90% да се намалят смъртните случаи в сравнение с нивата през 2015г. „Съмнявам се, че тези цели ще бъдат постигнати по време на пандемията от Covid-19, защото тя наруши естествения път на пациента с туберкулоза за диагностика и лечение в световен мащаб“, подчерта доц. Ходжев. Според него, „през 1998г. заболеваемостта е била 49,9 на 100 000 души, а през 2019г. е 18,5. Случи се чрез организирана диспансеризация, ваксинация и медикаменти, с които да се унищожи причинителя“. Дейностите, които се финансираха от Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, сега са финансово обезпечени от МЗ, като грижата за пациентите с туберкулоза не е оттеглена. В момента се изготвят новите национални програми за превенция и контрол на ХИВ и туберкулоза до 2025г.

Цялото интервю на Георги Митов с доц. д-р Владимир Ходжев – началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив и председател на Българското дружество за белодробни болести ще откриете в звуковия файл.