Работещите по демонтирането на паметника пред НДК съобщиха за ежедневни набези по обекта.

Охраната посочи, че редовно информационната табела е била чупена – четири табели са били сменени за пет дни.

НДК
Снимка: btvnovinite.bg

Хора бутат и ритат оградите и се опитват да влязат вътре. При последния случай са били задържани няколко 20-годишни момчета, коментират те.

Охранителят на обекта Емилиян Гецов посочи, че полицията е направили протокол и пуснала момчетата. „Имаха карти на БСП. Показаха ги. И се заканваха - "Днеска сме двама. Утре сме две хиляди", обясни той.

Обвинения за това кой е запалил крана пред паметника заваляха и в социалните мрежи. Те са срещу поддръжниците на паметника. Част от тях са викани са на разпит в полицията, тъй като 30 минути преди инцидента били в близост до паметника. Издал ги пост във "Фейсбук".

НДК
Снимка: btvnovinite.bg

Николай Билалов, представител на подкрепящите запазването на паметника, посочи, че те са искали да сложат знаме, а не да палят.

Въпреки че официална версия все още няма хората на обекта вече имат представа от къде са влезли подпалвачите. Според тях те се крият при близките палета, откъдето хвърлят и запалителните течности по крана. Вечерта на пожара дори предупреждават охраната. По думите им в 3:20 му е почукано на оградата, а в 3:30 пламъците лумват.

Повторен оглед изяснява причините за пожара на крана пред НДКРазрушаването на паметника ще се забави с около седмица

Чист късмет е, че няма жертви при инцидента.

Предстои демонтиране на изгорялото съоръжение. То е опасно, тъй като стрелата може да се срути. "Експлозия не, но хидравличната течност я няма и стрелата може да се стовари и да има много жертви", коментира опасностите гл. ком. Николай Николов от дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

Все още задържани по случая няма.