Електронното гласуване да са въведе у нас след 2 години, предвижда законопроект за промени в Изборния кодекс, внесен от Реформаторския блок днес.

Предложението е подписано от депутатите на Движение „България на гражданите”, от Мартин Димитров и Петър Славов, както и от Методи Андреев от ГЕРБ.

Близо 1,9 млн. българи са поискали електронно гласуванеГолям е обаче броят на недействителните гласове

"Това става факт благодарение на огромната гражданска енергия на всички около 2 млн. души, които се произнесоха в полза на електронното гласуване", каза пред журналисти Славов, визирайки референдумът от миналата година с един въпрос – за електронното гласуване. Допитването се проведе заедно с местните избори.

Според вносителите 2 години са необходими, за да има технологично време за разработване и внедряване на системата.

Проектът предвижда да се създаде специална комисия за електронното гласуване, която да е постоянен орган на ЦИК. Самото гласуване ще се извършва в продължение на от 4 до 7 дни, като през това време всеки избирател ще може да промени вота си. 

Хората, които са гласували дистанционно, ще могат да променят гласа си и в изборния ден, като отидат да гласуват с хартиена бюлетина. След това комисията за електронно гласуване към ЦИК ще прави проверка и ще премахва електронните гласове на всички, които са гласували и с хартиена бюлетина. 

Електронният вот ще става с ПИН код, който ще е подобен на банковите, както и с новите лични карти с електронна идентификация. Избирателят ще разполага и с паник ПИН код, който ще може да въведе, ако върху него се упражни натиск за кого да гласува. Когато този код бъде въведен, веднага ще се подаде сигнал в полицията.

Един избирател може да гласува по няколко пъти електронно, както и с бюлетина, но ще се отчита последният му вот.

Ако има технически проблеми, ЦИК ще може да обяви, че няма да се провежда електронно гласуване и вотът ще се извършва само по традиционния начин.

По думите на Антони Тренчев от ДБГ предложените правила дават ясна гаранция за тайната на вот.

Преброяването на гласовете ще се прави автоматично, ще има бързи и ясни резултати, които ще се отварят едва тогава, когато хартиеното гласуване е завършило.

Ключ за достъп до резултатите ще имат 6-7 души, а ако случайно някой от тях се изкуши да надзърне в резултата от електронния вот, то софтуерът оставя следа, обясни Тренчев.