Третият мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент ще бъде връчен на Реформаторския блок в понеделник, обяви президентът Росен Плевнелиев.

По-рано днес той връчи втория проучвателен мандат на БСП, откъдето веднага го върнаха. Така постъпиха миналата седмица и представителите на ГЕРБ.

БСП върна мандата за кабинетаЩе се надяваме при третия опит да бъде намерено решение, каза държавният глава

След третия опит за съставяне на правителство възможностите на държавния глава се изчерпват. Ако и този опит не е успешен, той трябва да назначи служебен кабинет и да определи датата за предсрочни избори.

Тъй като е в последните месеци от мандата си обаче, Плевнелиев няма право да разпуска парламента.

 „Предсрочни избори и каквото народът реши. Ние не бихме участвали в правене на правителство с 38 депутати в това Народно събрание” , потвърди курса на партията Нинова след срещата си с президента.

„През февруари ще се обърнем с много ясна платформа и ще поискаме по-голямо доверие от това, което ни беше дадено в този парламент. За нас това почтеният разговор с хората”, добави тя.  

„Представихме пред президента молбата си да забърза процедурата с връчването на третия мандат на и най-скоро да назначи служебен кабинет. Това бавене в  момента не гарантира стабилност, а обратното”, заяви Нинова.

В последния месец, макар и в оставка, правителството възлага обществени поръчки за 1,4 млрд. лв., прави назначения, вземат се решения, които едно правителство в оставка не би трябвало да взема. Поставихме пред президента въпроса служебният кабинет да спре тези действия, каза още лидерът на левицата.

„Г-н Плевнелиев посочи, че е предложил на новоизбрания президент заедно да съставят кабинет, но той е предпочел да не вземе участие. Ние уважаваме решението на г-н Радев. Не можем да говорим от негово име, но сме на същото мнение – че той не би трябвало да носи отговорност за политически решения, които не са негови”, каза още Нинова.

Вижте пълното ѝ обръщение във видеото: