Около 5 млн. лв. са отделени за ремонта на парка пред НДК. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

„Предстои до края на тази седмица да започне цялостната реконструкция на площад „България“, това е паркът пред НДК. Миналата година отделихме тази зона с оглед на необходимост от изграждане и реализиране на цялостна хидроизолация, каквато липсваше“, посочи Фандъкова.

Според нея се очаква ремонтът да приключи до есента.

 „Срокът на изпълнителя е до края на годината, но аз вярвам и ще направим всичко възможно, ремонтът да приключи с есенното време“, коментира тя. По думите ѝ ремонтът ще се състои в изграждане на цялостна хидроизолация, подновяване и монтиране на изцяло нови настилки с гранитни плочи в два нюанса, така че да се запази видът на парка и в същото време да бъде ново и хубаво.

Попитана за бъдещето на паметника „1300 години България“, Фандъкова каза, че решението за демонтаж е взето още през 2014 г.

ВАС разреши окончателно премахването на паметника пред НДКЕдин от противниците на събарянето му беше и министърът на културата Вежди Рашидов

„Категорично не мога да се съглася, че тук става въпрос за разрушаване на паметник, защото всички виждаме за какво става дума. Аз заварих това съоръжение под формата на руини, от което падат плочи и е опасно“, коментира тя. Кметът на София изказа надежда, че споровете във връзка с това съоръжение ще отшумят. „Аз съм последният човек, който ще подкрепи разрушаване на паметник, но тук говорим за едни руини, които трябва да бъдат почистени“, допълни тя.