Реконструкцията и разширението на бул. "Черни връх" се извършват в срок. До края на септември трябва да бъде пуснато движението в участъка между бул. "Тодор Каблешков" и ул. "Джон Атанасов". Това съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта.

От началото на октомври ще могат да се движат автомобили в този участък, макар че още няма да е поставен износващият слой асфалт. На 25 август предстои да започне работата по втория етап от проекта в участъка до ул. "Флора Кънева", която ще продължи до края на годината, информира кметът.

Тя каза, че работата по бул. "Витоша" е приключила, движението е пуснато, още се изчисляват санкциите за фирмата изпълнител. Кметът е "върнал" обекта заради забележки по подходите за майки с колички, по тротоарите, както и заради няколко капаци на шахти, които не са били добре нивелирани.

Продължава и ремонтът на ул. "Козлодуй", който ще приключи през ноември, както и на ул. "Богатица", чиито първи етап ще е готов през септември, а целият ремонт - до края на годината. В напреднал етап е реконструкцията на бул. "Владимир Вазов" и бул. "Ботевградско шосе", която се очаква да приключи в началото на новата учебна година. Фандъкова отбеляза, че не бързината, а качеството е най-важното.

В отговор на въпрос за опазването на сградите-паметници на културата столичният кмет каза, че е разпоредила да се глобяват собствениците, които не се грижат за имотите си. В София глобите са изключително високи. Три пъти съм налагала максималната санкция от 100 хил. лв. за "Захарна фабрика" и един път за къщата на Яворов. Към районите на Столичната община работят комисии, които следят за опасни сгради и издават съответните предписания. Огромна е и отговорността на собствениците, посочи Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя каза, че подкрепя промени в законодателството за запазване на културните ценности. Когато собствениците не се грижат за сградите си, трябва да има механизъм, чрез който те да бъдат санкционирани. Подкрепям всяка максимално тежка санкция и идея в това отношение, която да гарантира запазването на културните ценности, отбеляза столичният кмет.