В този трамвай са се возили прабабите и прадядовците на столичани. Сега той започва нов живот като център за информационни услуги.

ретро трамвай
(Photo: Ладислав Цветков)

Всеки гост на София ще може да разгледа транспортната реликва и да научи повече за културните забележителности.

Общината все още търси най-подходящото място, на което да постави мотрисата. Най-вероятно „колата”, както са я наричали навремето, ще бъде на булевард „Витоша”.

ретро трамвай
(Photo: Ладислав Цветков)

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че догодина напролет трамваят ще приеме първите си посетители.

„Вътре ще пресъздадем, доколкото е възможно и автентичната атмосфера. В „Музея на София” съхраняваме доста материали от транспорта от тази епоха, включително и оригинални табелки, някои от които са с любопитно съдържание, като „Не говори с ватмана!”, „Не плюй!”(отнася се за мъжете, които са дъвчели тютюн)”, обясни зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов.

 

 
 
 
 
 
Мотрисата е внесена от Германия през 1935 година. Реставрацията е направена с финансовата помощ на голяма немска технологична компания в поделение „Трамкар” на „Столичен електротранспорт”.

Машината тежи 12 тона, разполага с 14 седалки и 92 места за правостоящи. Максималната скорост, която може да достигне е 40 км/ч. Подобни трамваи са били използвани в столицата до средата на 70-те години на миналия век.