Майки от цялата страна излизат днес на протест. Те настояват за увеличаване на средствата за отглеждане на дете и подкрепяща политики за младите родители.

Родителите настояват за по-лесен достъп до детските градини, защита пред работодателите за гъвкаво работно време и адекватно детско здравеопазване.

Едно от основните им искания е и адекватно финансиране на втората година от отглеждане на детето.

Обезщетението сега е 340 лева. Родителите настояват средствата да се обвържат с минималната работна заплата и да се увеличат детските добавки.

„Настояваме за активна демографска политика в България – скоро няма да има кой да живее в България, не е въпросът само за пари, става въпрос за политики”, каза една от участващите в протеста в София майки. Тя отбеляза, че всяка година се внасят искания, но нищо не се променя.

Така и обезщетението за втората година от майчинството остава 340 лева, при праг на бедност от 300 лева и минимална заплата от 420. Жените пресмятат, че само пюретата, памперсите и сухото мляко излизат доста повече.

Протестите се организират пред общините в 20 града. В Бургас обаче ще са на друго място – местата власт сметнала протеста на казанджиите за по-приоритетен. Майките от морския град посочиха и друг проблем – трудното събиране на документите, нужни, за да получават парите.

„Виждам една зрялост в протестите на майките”, коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият социален министър Христина Христова. Тя посочи, че депутатите така и не са се срещнали с техните организации при подготовката на бюджета.

Калина Крумова допълни, че трябва да се мисли за помощта за родителите не само докато децата им са в бебешка възраст – за пълноценното възпитание на един човек, от ранна възраст той трябва да има достъп до култура и спорт, а това е скъпо и в малките градове е почти невъзможно.

„Надали има или са много малко жените, които разчитат на държавата, за да им помогне да си отглеждат децата. Сега жените си отглеждат децата въпреки държавата”, подчерта бившият депутат.