Изложба с творби на Кольо Карамфилов представя целия период на неговото творчество с живопис, графики, пластики и инсталации от 1986 г. до смъртта му през 2013 г. Творбите са предоставени от галеристи, частни колекционери и приятели и можем да ги видим от днес до 20 октомври в Артгалерията на НДК.

„Изкуството на баща ми е пропито с десетки символи, характерни за неговия изказ. Тази ретроспектива е достатъчно всеобхватна и добре показва най-важното за творчеството на Кольо Карамфилов – че е многолико, многопластово. Той така и не спря да се променя като художник, като скулптор, като график. Не обичаше да стои на едно място, да застоява, нещата му да са еднакви. Изкуството му е едно непрекъснато движение.“ – каза в студиото ни неговият син Росен Карамфилов.

Откриването на изложбата „Необозримо за Кольо Карамфилов“ е днес от 18:30 ч., като ще бъдат показани филми за него и с негово участие. Ще бъде представен и специално издадения двуезичен каталог. Куратор е проф. Галина Лардева. Изложбата е осъществена от фондация „Култура и съвременност“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. НДК е партньор на проекта в представянето му в София.

Росен Карамфилов е признателен на баща си: „Първият и най-важен урок, който научих от него, е никога да не се предавам. Никога да не губя човечността си. И колкото може повече да се опитвам да се поставям на мястото на хората около мен. Баща ми ме възпита на онази човешка добродетел, която е обратната на егоцентризма. Знам и вярвам, че е внедрил в мен най-ценните качества, от които има нужда едно човешко същество, за да може да разпръсква светлина, вместо мрак.“

Изложбата „Необозримо за Кольо Карамфилов“ е на нашето внимание всеки ден до 20 октомври включително от 11 до 18 ч. при свободен вход в Артгалерията на НДК. „Баща ми много вярваше в бъдещото поколение, в младите хора на новото време и изключително много се надявам публика, която никога не се е сблъсквала с голямото изкуство на Кольо Карамфилов, да не го подмине. Това е особено изкуство, което не се случва всеки ден.“ – каза синът му Росен Карамфилов в интервю в предаването „За града“ по bTV Radio.

Интервю на Светослав Николов: